The crowd syndrome sau nevoia de multime

Written on 16:05 by Constantin Manoliu aka Huck

Desprins de realitatile zilnice iesene intr-o mica vacanta savurez o cafea aruncat intr-un colt de cafenea si ma intorc la o tema mai veche ,ce chiar si Vali pe blogul domniei sale incearca sa o descilceasca cumva supunind-o atentiei in unul din posturi.
E vorba de un fenomen foarte frecvent in ultima vreme pe care al observa nu iti trebuie prea multa atentie si pe care o sa il denumesc THE CROWD SYNDROME sau pe romaneste ,nevoia de multime.
Inainte de a scrie am facut o mica documentare daca si ce s-a mai scris despre acesta.
Observat din vremuri stravechi de catre diversi intelectuali (Freud,Dupont,Broch Le Bon,Ortega Y Gasset etc),este explicat in functie de situatiile momentului pentru a putea gasi diverse solutii de intelegere acceptare ,control si corectie
Una din concluziile interesante e ca omul isi traieste adevarata viata in el insusi, in totala singuratate.
Dar asta o face intr-o nesiguranta absoluta pentru ca nu reuseste a ajunge la momentul sigurantei ca e el insusi datorita luptei permanente cu lumea din jur ce il obliga sa fie liber, sa invete sa ia mereu decizii, sa traiasca pe propriul risc, cu alte cuvinte sa traiasca singuri ,fapt ce conduce la nevoia de asociere si de evadare din ei insisi, o fuga de sine , de singuratatea radicala
Astfel toate acestea pot fi concluzionate in `nevoia de multime` sindromul de masa comuna ,dar care in timp functie de conducatori si sistem se modifica ,adaptindu-se parca cerintelor.
In zilele noastre ,prin aparitia mijloacelor de comunicare in masa ,multimea se transforma in public fara urma de constiinta colectiva, in multimi dispersate, in care indivizii ramin si mai singuri si mai anonimi decit erau, mai greu de unit dar mai usor de controlat de parada modelelor de imitatie ,plutind liber in cadrul aceleasi mase.
Ar putea fi asta o explicatie pertinenta a ceea ce se intimpla azi in viata de noapte ?
Caci de a aici a plecat si ideea articolului atit la mine cit si la Vali.
E disperant sa observi ,mai ales ca dj ,cum , ceea ce ar fi trebuit sa fie o normalitate nu mai exista.
Normal imi pare a fi ca orice club are ore de venire si de plecare,ore in care se aduna lumea ,socializeaza si se pregateste de distractie.Toate acestea au durate relative ,apogeul fiind atunci cind spatiul respectiv are un numar suficient de locatari pentru o atmosfera calda si imbietoare catre efervescenta petrecerii.
Insa ceva este dat peste cap.
Nu se mai vine devreme, caci e desuet sa mergi la club cind acesta e gol.DE CE ?Pai daca toti gindim asa ,niciodata acel club nu se va umple ,nimeni neavind curajul in a fi primul.
Sint oare asa de plictisitoare acele perioade de socializare ?Nu mai avem nevoie de asta ?Ci doar sa ajungem atunci cind clubul e plin ochi si nu mai permite decit distractia datorita atmosferei incarcate de sunete ,imbulzeala,alcool si multe altele ?
Vad cu stupoare jena afisata de cei ce intra si gasesc altceva decit se asteapta, dezorientati si dezamagiti,aruncindu-si intrebarea :Da de ce e asa de gol ?
Pai cum sa nu fie cind TOTI se asteapta sa gaseasca lumea chiuind ,urcata pe bar,inghesuita pe scaune si tipind de placere ?
La fel de curioase sint si raspunsurile primite atunci cind am pus intrebarea de mai sus.
Una din justificari ce m-a dat pe spate e ca nu mai sint mese libere .Adica tu te trezesti sa vii la ora 1 in club ,sa il gasesti plin ,si in celasi timp sa ai si masa libera ?Hilar de a dreptul aceasta pretentie.
Si atunci ii vezi cum pleaca, alegind alte locatii ,pe motivul ca acolo e plin.
Ok.E plin.Inghesuiala peste limite,in care nu te poti distra decit pe o bucatica de cel mult jumatate de metru patrat in cel mai bun caz,esti agasat de mirlani ce betia le da curaj,lucruri care a doua zi te fac sa spui revoltat ca a fost o atmosfera de cacat si asa mai departe.
DAR SAPTAMINA VIITOARE FACI ACELASI LUCRU.
Te duci unde e multimea.Pe care tot tu o refuzi zilnic.In autobuze si tramvaie,in magazine,o privesti si o judeci scirbit,plingindu-te in permanenta de lipsa de spatiu personal.
Si tot asa te duci si concertele moca,la manifestari ce implica aglomeratii de indivizi diversi pe care in alte situatii nu iti trece prin gind sa ii suporti.
DE CE ?
Sa fie definitiile de mai sus o explicatie ?Anonim in existenta proprie capeti consistenta in multime ?Te valorifici mai mult ,indentificindu-te cu o falsa constiinta colectiva ?
Multimea e un podum pe care poti defila spre a iesi in evidenta fata de restul?
E multimea suma punctelor tale de referinta?
Probabil ca da.
Singularizarea prin testarea unicitatii in multime se pare ca e o motivatie destul de puternica pentru a rasturna o normalitate pe care cred ca am avut-o dar am renuntat la ee ca fiind desueta.
Interesant.

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

No Comment

Trimiteți un comentariu