Fuck you 2009!!!

Written on 19:15 by Constantin Manoliu aka Huck

Urit an!!!
Desi mai sint doar citeva ore din el ,pare ca nu se mai termina, il simt agatat incercind sa isi traga suflarea in speranta ca cele citeva guri in plus de aer din piept o sa il ajute sa se strecoare in urmatorul an ca sa il viruseze si pe cel nou.
Nu ma gindeam ca voi scrie aceste rinduri in ultim ceas ,un necrolog mai altfel, mai mult o radiografie negru pe alb decit o cioara vopsita.
Nici cuvintele nu se leaga ,ies bulbucate de furie adunata ani de zile , se arunca otova pe tastatura fara a mai tine cont de logica si reguli gramaticale.
De unde atita furie si izbucnire?
Din ani si ani de zile in care intodeauna am zis ca e mai bine sa tac, sa las de la mine , sa ma simt eu vinovat si nu altii, sa dau dovada de inteligenta tacind si inghitind in sec pentru ca nu se merita.
Insa toate acestea au ajuns la un grad de insuportabilitate ce ma sperie dar si in acelasi timp ma elibereaza.
A spune lucrurilor pe nume e o dovada de prostie , imi spunea cineva odata.
Am cerut explicatii concrete fara urma de ambiguitate.
Pai esti prost daca te apuci sa le spui verde in fata ce vezi la ei in loc sa folosesti pentru tine, te apuci sa corectezi in loc sa profiti, spui adevarul in loc sa joci teatru si sa obtii maximul de profit de pe urma lor si tot asa mai departe.
Sinceritatea e un defect major al meu si trebuie sa recunosc ca nu am avut decit deservicii de pe urma ei in toti acesti ani si mai ales in cel despre care zic acuma, cel cu criza financiara, ce de fapt se rezuma la o criza morala , lipsurile descoperind caracterul romanului.
Da, toti acesti ani in care banii au circulat nu au fost decit o acoperire a ceea ce eu am denumit-o de multe ori mentalitate de sarantoceala.
E lucrul major de care sufera caracterul romanului, mostenita de la anii de comunism intipariti in generatii , o boala aproape genetica ai zice.
Mentalitatea asta a fost cit de cit ostoita de posibilitatile usoare de inavutire ,de la furaciune pina la imprumuturi bancare , de la tepe pina la mosteniri peste noapte si multe alte retete.
Dorinta de epatare, de urcare pe scara sociala , e atit de acuta incit intuneca mintile , eradicind orice urma de omenie sau rationament intelectual, materialismul si acumularea fizica trecind pe primul loc.
Da, banii si rezultatele lor confera pozitie, acopera lejer orice caracter, o masca pe care multi o vor a fi adevarata lor fata, in speranta ca nimeni nu vede sau isi da seama, un ocolis usor, un furat singur al cracii de sub picioare catre o prea-marita pozitie pe podium.
Normal ,ai bani poti fi tu cel cu piinea si cutitul in mina ,poti tu trata pe altii doar ca niste sclavi, iti arogi toate drepturile posibile fara a avea habar cum sa le folosesti.
Banii cumpara orice, insa, cred , ca nu si un caracter uman.Cel putin pe al meu sigur nu.
Insa pe altii vad ca ii cumpara si ii subjuga cu o viteza uimitoare , transformarea in zombie materiali
facindu-se peste noapte , nou – nascuti plini de sine si grabiti sa arate cine sint ei, intr-o tara in care aproape toti se simt regi si vedete, unul mai tare ca altul , cam ca vorba aia veche ,zece cu mapa unul cu sapa.
Nici o valoare materiala din lumea asta nu iti da dreptul sa fii mai presus din punct de vedere al caracterului fata de altii, nu iti atribuie pozitia de sef peste altii ,ce sa ii consideri niste sclavi buni sa iti indeplineasca toate poftele.
Insa romanul nu a invatat asta.
Romanul e un speculant de ocazie, isi foloseste mintea doar la a cauta solutii backdoor spre a isi insusi mai usor anumite avantaje.
Nu il vezi sa isi puna mintea la contributie spre a concura fair-play cu ceilalti ,sa puna osul la treaba spre a cistiga cinstit, sa merite pe drept premiile vietii.
Cit despreun cit de mic efort intelectual in a-si intelege conditia si pe cei din jur, in a face diferenta
intre cei care ii ofera din suflet anumite favoruri si pe drept meritate si cei ce o fac doar din interes nici urma.
Ce treaba mai are acest efort cind exista banul care rezolva tot?
Pe deasupra isi mai si aroga o asemenea importanta incit de fapt el iti face tie o favoare nu tu lui.
Ce e al tau e al lui ,ce e al lui e numai al lui.
E mindru de pozitia lui, o epateaza si o mentioneaza de cite ori poate , o foloseste ca si criteriu de diferentiere intre el si tine un statut ce ii ofera numai drepturi si nici o obligatie.
Nici macar din bun simt.
Ce nu mai exista pentru ca e atrofiat de prezenta banilor si a beneficiilor acestora.
E dreptul lui sa ii oferi, e dreptul lui sa ii satisfaci pretentiile, e dreptul lui sa ceara si sa i se dea.
Pai nu ?Cu tupeu.Obraznicul maninca praznicul.Nu dai tu da altul.Ca doar ala are de unde.
Si tot asa.
Simplu.O metoda de subzistenta ,de trecut usor prin viata ca doar e scurta si trebuie folosita la maxim.
Ca doar viata e o jungla populata de niste animale numite oameni, pentru care creierul e doar un accesoriu folosibil doar pentru a gasi combinatiile cele mai bune intre simturile primare:
a minca ,bea, defeca, urina si procrea.
Urit an!
P.S. Trebuia publicat anul trecut.

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

No Comment

Trimiteți un comentariu