Apple versus Microsoft - Ce alegem?

Written on 10:05 by Constantin Manoliu aka Huck

De curind proprietar al unui produs Apple prin un complex de imprejurari potrivite , am inceput sa studiez mai indeaproape razboiul purtat de atitia ani dintre cele 2 companii majore din lume.
O etapa a razboiului s-a desfasurat chiar ieri ,intruchipata de lansarea unui nou produs Apple pe piata ,eveniment mult asteptat ,mai ales ca zvonerii si raspindacii pietei americane au avut grija sa creeze atmosfera necesara.
Noul gadget ,IPad denumit, a intrecut asteptarile pentru unii , a fost o deziluzie pentru altii, cert este ca a deschis noi orizonturi pentru ambele tabere.
Vizionar sau nu , Jobs, a ales o cale, de la care nu vrea sa faca abatere, acaparind fara drept de apel o anumita piata , fara a-si bate capul cu comentarii insolite ori critici care mai de care pertinente sau nu.
Pe buna dreptate , afirmatia facuta in prezentare , "Sintem compania numarul 1 in domeniul aparaturii mobile prin cele de acum 4 categorii : Ipod, Iphone, Ipad,MacBooks"
e indreptatita.
De ce?
Statisticile oficiale o demonstreaza clar si le puteti gasi la o mica cautare ori urmarind prezentarea oficiala de aici.

Intrebarea de baza ramine totusi cea din titlu.
Ce alegem?Asta in ipoteza in care ca romani am avea veniturile aferente pietii americane sau al oricarui stat civilizat.
Dupa cum bine se stie preturile produselor Apple nu sint chiar pe buzunarul oricui raportat la piata Microsoft/Intel.
Lucru care pentru noi romanii e o caracteristica importanta in alegerea produsului dorit.De multe ori facem rabat de la calitate ori cerinte ,pretul dictind cu ce sa ne multumim sau la ce sa renuntam.
Insa se merita?Uneori da alteori nu.
Romanul, la modul general vorbind nu este pregatit mental pentru produsele Apple.
De ce zic asta?Pentru ca e un utilizator lenes, conservator,superficial,mare consumator de gratuitati, pirat convins al oricarui produs IT plus multe altele.
Asta nu neaparat ca americanii or fi diferiti prea mult.Insa ei chiar daca sint lenesi isi permit sa plateasca.
O bariera principala e lipsa cunostintelor de limba engleza ce obstructioneaza intelegerea folosirii unor programe ori a unor notiuni de baza pentru orice utilizator.
Aici se scoate Gates, cu al lui "multi-language support"pentru Windows si pachetul Office ,cele mai folosite actual in Romania.
Ei bine daca depasesti aceasta bariera lingvistica si iti pui mintea putin la treaba in a intelege un sistem de operare Apple,treci repede in tabara adversa fara drept de apel, mai ales daca nu doresti sa devii un expert in devirusari,instalari, reistalari si alte chestii specifice Windows.
Sint multe de spus despre asta ,insa nu vreau sa ma apuc acum sa argumentez.
Dupa ce intelegi cu ce se maninca ,urmatorul lucru care te face sa te indrepti catre aceste produse, e clar unicitatea aspectului, la care iarasi nu vreau sa intru in detalii pentru ca sint destul de cunoscute.
Doua puncte majore:Simplitate si Unicitate.Pe care Jobs le-a speculat foarte bine.
Taberele pro si contra din virtual se impung zilnic ,argumenteaza in fel si fel insa poti exprima intr-un anume mod:
Un produs Apple iti este necesar doar daca stii sa il pui la treaba.
In rest nu are sens sa te apropii de ele.E ca si cum ti-ai lua un Lamborghini ca sa te duci cu el sa faci piata, doar ca sa te vada lumea ca il ai.
Nu zic ca Windows nu isi are utilitatea lui , insa si aici este valabil acelasi lucru.
Foloseste-l atit cit ai nevoie.
Imi aduc aminte de lansarea Iphone.A fost o intreaga batalie la magazinele Orange, pentru achizitionarea unuia cit mai repede, spre a iesi cu el la strada.
Desi sint convins ca trei sferturi din posesori nu il folosesc la nici macar jumate din posibiltatile lui.Odata ca majoritatea aplicatiilor trebuiesc cumparate, ori in Romania nu isi au rostul.Si clar ceea ce implica bani pentru Romania e mult.
So go back to Windows.Simplu.
Torente.Download.Install.Ready to use.
Ipod si Iphone au fost o treapta mai accesibila pentru multi.
De ieri Ipad e si mai accesibil.La un pret de 499 usd anuntat pentru varianta cea mai simpla, va garantez ca de prin aprilie incolo o sa vedeti multe exemplare folosite in locuri publice ori afisate ostentativ pe ici pe colo de pitzipoance ce isi verifica contul de pe Hi5 ori isi impartasesc pozele cu altele din aceeasi categorie.
Da bine la imagine.Si affordable.
Nisa bine sezizata de Jobs,e insetata.Multi il vor cumpara pentru design, altii pentru usurinta aplicatiilor folosite, iar cei din cultul Apple doar din fanatism.
Hibridul smart phone/netbook/laptop/mobile device indeplineste cerintele multora la un raport calitate pret echilibrat.
Chitibusari sint multi si e normal ,functie de cerintele fiecaruia ,sa punctam sau sa sanctionam calitatile si defectele unui produs indiferent de cine il fabrica.
Insa, ceea ce ar trebui sa ne ghideze, asta ca raspuns la intrebarea din titlu, e doar o alta intrebare:
Imi este util sau nu?
Sincer te faci mai de rahat daca iti iei un Mac de 1500 de euro pe care instalezi Windows ori il folosesti doar pentru navigare internet, muzica, filme, e-mail ori alte aplicatii simple ce le poti face si cu un netbook de 250 de dolari.
Un raspuns fizic la aceata intrebare e si Ipad.
Hai sa oferim ceea ce au nevoie.
Usor de folosit,usor de cumparat,frumos si portabil.

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

No Comment

Trimiteți un comentariu