Pub-isme si sofisme

Written on 16:20 by Constantin Manoliu aka Huck

SOFÍSM, sofisme, s.n. Silogism sau raţionament corect din punct de vedere formal, dar greşit din punct de vedere al conţinutului (fiind bazat pe un echivoc, pe utilizarea aspectelor neesenţiale ale fenomenelor etc.), adesea folosit pentru a induce în eroare
Pub-isme = neologism inventat de mine omonim pentru `aceeasi marie da cu alta palarie`(sau sapca dupa caz)
De simbata incoace asist la un razboi mediatic pe site-ul lui KOKO ce a implica o multime de persoane, multe din ele in afara cauzei.
Desi ar fi trebuit sa fie un eveniment marcant pentru oras,din pacate,acesta se tranforma intr-o tiganeala la usa cortului in urma careia rabufnesc de zor o multime de refulari si complexe ale celor doua tabere implicate in conflict, direct sau indirect si/sau prin fanii fiecaruia.
Oameni pe care ii cunosc ma mira prin reactiile avute dar nebanuite intr-un procent mai mare decit cei de la care ma asteptam de altfel,un fel de semn de intrebare multiplicat aproape geometric.
Prin ceea ce scriu nu incerc sa tin partea nimanui, avind in vedere ca nu am fost atent la ce se intimpla inaintea lui Satoshie numai pentru care de altfel am si fost,ci din contra,mai degraba ofer o alta fatada ce se pierde in context.
Nu a fost un eveniment organizat la mare spil cum s-ar zice,dar cu ce putem compara pentru Iasi decit cu altceva show-uri vazute doar pe DVD ori din experiente personale mult prea restrinse pentru marea majoritate?Elemente mai importante, pe care chiar organizatorii le-au recunoscut cum ar fi o varianta de transport publica ce ar fi ajutat poate pe multi sa ajunga, cosurile de gunoi amplasate in cort, o posibilitate de a-ti agata o haina avind in vedere diferentele de temperatura si un numar de toalete satisfacator pentru cit de darnice erau barurile in lichide, nu au fost netionate de nimeni.
Un aspect remarcat personal atit inainte si dupa eveniment a fost mediatizarea relativ redusa ,desi ar fi trebuit sa fie ceva shoking, avind in vedere necunostinta multora despre eveniment.Bine acuma nici Satoshie nu e un dj atit comercial incit sa fie cunoscut la nivel de masa, dar nici atit de nisa incit sa nu aiba suficienti fani sa umple la refuz un cort de 5000 de persoane.Daca acest eveniment ar fi fost organizat la nivelul anului 2002 alta r fi fost treaba.Sa revenim.
Intentia a fost buna, insa a pune la zid fara echivoc ,PRIMA EXPERIENTA de acest gen e mult prea exagerata.Organizarea unui eveniment de asemena talie presupune o o echipa si o organizare si sincronizare de alt calibru fata de o petrecere intr-un club.De ce prima experienta?Raportat la restul evenimentelor organizate in aer liber mai ales de administratia locala acesta a fost total diferit.Nu a fost MOCA, nu a fost comercial, nu a fost vreo campanie politica, nu a fost pentru toti bagatorii de seama, a fost un eveniment normal ca in orice alta tara normala, unde omul este OBISNUIT sa plateasca pentru ceva de calitate ce isi doreste sa primeasca.
La noi NU SE PLATESTE.Moca e moca.Si e bun.Aceeasi saracie marcanta aceeasi mentalitate de sarantoc ce o descriam intr-un articol mai vechi isi spune cuvintul si in acest domeniu.Preferam ieftin pe moment dar scump de altfel pe durata de timp, caci nimeni nu face calcule.Ieftin si prost inseamna cantitate.Insa adunat cheltui mai mult decit pe un singur produs de calitate.Ma rog.
De ce e exagerata?
Pentru ca,asa cum spune si definitia de mai sus,sofismele sint la putere in acesta comunitate.
Si de o parte si de alta denaturarea adevarului e prezenta folosindu-se in inlte scopuri afirmatii mai mult sau mai putin adevarate.NU VREAU SA JIGNESC PE NIMENI insa a fi obiectiv in organizarea unui eveniment public e o OBLIGATIE chiar daca aceasta implica recunoasterea unor adevaruri dureroase.
Pe de alta parte, viata de noapte, sau club culture, in Iasi sufera de o ofilire cronicizata.Si aici intervin pub-ismele.
O da, acum toate cluburile se transforma in pub-uri.Pentru ca superficialismul,snobismul si lipsa unei educatii muzicale, numai spun a unei traditii, ca rezultat al sarantocelii o cere.Si atunci o ardem in sofisme.
Ca o motivatie pentru a avea public.Nu conteaza de care.Dar sa fie.Si bani sa iasa.
Normal si aceasta activitate e gindita ca aducatoare de profit.Problema e cum?
Prin sofisme si pub-isme sau prin pasiune,renuntari,cheltuieli uneori neacoperite?
Aici intervine iarasi publicul ce, in lipsa lui crasa de interes sanctioneaza exact pe cine nu trebuie,acceptind non-valori,minciuna pe fata?
Iasi isi merita pub-urile pe care le are cit si sofismele.
Judecam to timpul ca in alte orase se poate?Da isi pune cineva intrebarea de ce?
E si normal ca in capitala sa existe atitea evenimente facind doar un calcul simplu la numarul de locuitori;nu e greu sa stringi mii de oameni din cele milioane prezente, desi sint convins ca nu sint suficient de educati dar in schimb compenseaza prin disponibilitatea materiala ori alte motive.Bun si atunci intr-un oras mic cum ar fi CLuj?Aici intervine educatia si deschiderea urmata acesteia.
Rezultat?
Iasi 300.000 de locuitori ,peste 30.000 de studenti din toate colturile tarii, educatie putina,sarantoceala,pitzipongeala, cocalarizare egal nici o sansa de a avea ceva notabil.
Nu facem altceva decit sa ne pacalim singuri si pe deasupra o mai si facem si de slaba calitate ca si lucrurile preferate de altfel zi de zi.
Salamalecum!

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

1 Comment

  1. Anonim |

    un comentariu pertinet si absolut adevarat. eu am refuzat sa mai discut pe acest subiect. mi-am exprimat parerea, mi-am asumat in numele tuturor scaparile si am mers mai departe. poate data viitoare va fi mai bine, nu ne ramane decat sa incercam si sa vedem:)multumim:)

     

Trimiteți un comentariu