Experienta de dj

Written on 22:25 by Constantin Manoliu aka Huck

De la poluarea globala primavara asta e tare acida la mine.
Vroiam sa imi continui o idee din articolul de mai inainte,legat de vedetism si dependenta de butoane.
Un viciu major care se instaleaza pe fondul placerii de a trai si darui muzica ca si dj, e o forma de vedetism, ce se manifesta foarte acut daca nu stii ca o ai si sa o tratezi din timp.
Virusarea apare imediat dupa primele petreceri reusite ori dupa aparitia unui numar de fani destul de maricel in ochii caruia esti genial de bun.
Intradevar, imaginea unui club in picioare aproape de delir iti cam da prin singe oleaka de adrenalina si te face sa te simti un pic de zeu.
Si cind asta se intimpla constant, incepi sa crezi despre tine ca ai prins pe dumnezeu de un picior si ai fost miruit cu cele sfinte.
Oare?asa o fi?Ma cam indoiesc.
Nu zic ca nu am avut si eu parte de euforia asta.Dar a trecut repede, pentru ca am avut marele avantaj de a imi face ucenicia la public in preajma multora din dj-ii consacrati din ziua de azi.(Asta o sa fie alt subiect,mhooaaa da ce imi vine sa dau si sa dau..)
Unde a fost avantajul?
A fost ca am vazut clar pe viu cum se comporta lumea.
Pentru ca unii, vedete pline de greata ori de fite ,nu erau in stare sa vada mai departe de cei citiva oameni din fata pupitrului cum restul salii era plictisit, ori nu ii ajungeau la ureche comentarii rautacioase spuse pe sleau de catre cei veniti sa se distreze si indusi in eroare de marea reclama facuta dumnealui.
Oare nu vedea ?ba da eu zic ca vedea...da explicatia tot timpul e :ce lume de rahat a fost in seara asta..nu inteleg ceea ce pun eu,vai ce de rahat a fost reclama petrecerii,da ce warm-up de rahat am avut de catre rezident.
Desigur ca am trecut si prin acest caz.Ma chinuiam sa fac warm-up.(e acea parte din program cind `incalzesti` lumea ,adicatelea un fel de preludiu pentru main, care se traduce in actul in sine de a le sparge creierii si ai lasa fara pingele la pantofi).
Si urma vedeta care din 5 piese distrugea toata munca mea.II vedeai cum se aseaza plictisiti ori cauta subiecte de discutie ca sa treaca timpul mai repede.Din cind in cind mai aparea cite unul si imi arunca un:da de ce nu mai pui tu muzica?da-l domle afara ca noi am venit sa ne distram nu sa vedem figurile lui asta.
Ca in acceptiunea multor astfel de stari tu TREBUIE sa inghiti ceea ce iti da genialul,trebuie sa cazi in extaz si sa implori macar o privire fugara din partea lui.
Da, asta e o alta problema.Numai muzica lui e buna restul sint niste oboseli comerciale ori lipsite de orice legatura cu muzica de calitate.
In schimb altii, modesti , nu aveau stare pina nu reuseau sa ii faca pina si pe cei mai neinitiati sa guste citusi de putin din ceea ce avea el de oferit.
Intradevar si ei la rindul lor vedete.Dar muncite.Care isi inteleg existenta ca dj dupa cit de multumita pleaca lumea acasa dimineatza si nu dupa un cird de muieri obosite ce ii cauta compania doar ca el e cool, la moda si pe deasupra frumusel numai bun sa il violezi.
Si de aici numai e un pic sa dai in dependenta de butoane.Sa mixezi orice,oriunde,oricum.
Sa arati tu, tuturor cu ce talent te-a inzestrat pe tine natura.
Sa inteleaga toata lumea ca atunci cind ai facut ochi pe lumea asta ai fost invelit in vinyluri si in loc de biberoane ai primit un I-pod cu casti de ultima generatie.
Bullshit.Unul mare inca.
De fapt esti dependent de public.Caci lui te adresezi.Si trebuie sa ii dai ceea ce are el nevoie.Si atunci cind trebuie.
Trebuie sa inveti sa folosesti adrenalina pentru ei nu pentru tine.
Daca sint descuiati le dai crema,daca sint ingusti loveste adinc sa simta.
Orice pasare pe limba ei piere.
Invata-le graiul.Sa vezi atunci placere.Sa le-o tragi.Psihic.
Transforma viciile in calitati.
Nu te gindi ca tu esti buricul pamintului si totul se invirte precum un cd in player.
Caci am vazut destule cazuri ce puneau succesul unui club pe seama supercalitatilor mirobolante de dj a caror craca s-a cam taiat de sub picioare cind a disparut locatia.
Cam dur...dar am invatat sa imi vad birna din ochii mei pina la a vedea paiele altora.

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

3 Comments

  1. Anonim |

    Vedetismul asta de care vorbesti se instaleaza cel mai usor la DJ-i pusti "minimalisti" care au aparut in ultimii ani, cu familia plecata peste hotare, fara cultura de nici un fel, in nici o directie ,fara capacitate de a se exprima, de a invata, de a evolua, limitati in a vedea per ansamblu, de a se pune ei in locul celui pe care-l distreaza. In orice caz, ceea ce ai enumerat tu e perfect valabil, oricum, bunul simt si caracterul, 2 calitati care sunt un minim necesar pentru meseria asta ingrata de dj, nu se capata la club, astea trebuie sa le ai de acasa.

     
  2. Anonim |

    Ahh, pusti "minimalisti" :). In linii mari andrei are dreptate, dar eu, fiind un mare fan al genului, trebuia sa comentez o secunda. 'minimalisti' sper ca nu e totuna cu 'manelisti', iar minimalismul nu e oaia neagra a muzicii electronice. Poate am inteles eu gresit si era doar o ofensa la adresa dj-lor 'pusti' pe care destui o merita, insa, parerea mea este ca nu e vorba de o regula batuta in cuie. Dj+pusti+minimalsim=vedetism. Fara sa ma laud, am in spate ani multi de analiza a dj-lor, stiu cu ce se mananca fiecare aspect al acestei meserii si, slava Domnului, am vazut 'pusti minimalisti' care isi fac treaba foarte bine, vin cu noi tehnici de mixaj care uneori e mai interesant decat cel clasic, plat si reusesc sa tina in priza ore bune clubul. Singurul lucru care ma deranjeaza este ca acest 'minimalsim' a prins la noi numai la pustime. Ascult acest gen de ani de zile (de pe vremea cand ceilalti numeau stilul SF si doar cei cu cultura muzicala agreau soundul), iar in loc sa ma bucur ca s-au inmultit gigs-urile techno/minimal si pe la noi, raman cu gust amar cand intru in club. De ce? Pentru ca fix atunci, media de varsta creste (din cauza mea) cu vreo 6-7 ani. Ca doar deh, mai intri intr-un club si luand in calcul lumea care il frecventeaza.
    Despre vedetism, este prezent oriunde este vorba de showbiz, de contact cu publicul, nu neaparat doar in meseria asta de DJ. Este doar un efect secundar al unor trasaturi umane. Huck a zis multe adevaruri in post-ul sau. Respect pentru el, DJ care imi aduce aminte de copilarie, de primele experiente de clubbing. numa` bine.

     
  3. Anonim |

    @Bogdan - Multumesc de aprecieri si te mai astept pe aici.
    Cred ca Andrei a a folosit termenul pentru a caracteriza un fenomen ce marcheaza nu numai pe `pusti` ci si pe cei mari.
    Problema e ca ne place in permanenta sa fim `la moda` inclusiv in domeniul muzical, desi multi au lacune in a intelege anumite genuri.Insa nu asta primeaza ci doar faptul ca esti in `trend`.Asta e de fapt problema.
    Multora le place sa se foloseasca de asta pentru a prea altfel decit sint pentru a cistiga respectul altora.Superficialitate.
    Asta ne reprezinta de ceva ani incoace.
    Sint o persoana foarte deschisa si tot timpul am cautat sa inteleg ceea ce ascult,fara a categorisi in ce e bun si ce nu e bun.Cel mult poate in ma reprezinta sau nu.
    In articol nu am facut referiri la anumite stiluri.Ci doar am cautat sa expun un aspect meseriei.
    Care se deterioreaza pe zi ce trece.

     

Trimiteți un comentariu