Cum sa fiu dj - tutorial partea 4

Written on 19:10 by Constantin Manoliu aka Huck

Am cam lasat de izbeliste tutorialul asta dar avind in vedere ce se continua la greu cu search-ul depsre `cum sa fii dj` imi fac timp sa mai zic cite ceva.
Ziceam ca voi scrie despre tehnici de mixare ce difera de la un tip de aparatura la altul dar in linii mari respecta cam aceleasi reguli.
Ce vrea de fapt sa zica tehnica asta?E trecerea de la o piesa la alta sau folosirea unor pasaje din alte piese suprapuse unele peste altele ce in final dau nastere unui hibrid functie de dorintele celui ce mixeaza.
Dar ce piese se leaga una de alta?
Aici e o mare dilema.Caci nu poti alege chiar ce vrei tu.
In principiu trebuie sa alegi piese cu BPM apropiat astfel incit diferenta sa nu depaseasca un +/- 5 unitati mai ales in cazul mixului pe placi.La cd-playere poti urca pina la +/- 10 si mai mult chiar datorita unei functii denumita master tempo.(definitia o gasiti pe google)
Exemplu: daca piesa ce cinta are 128 bpm poti alege linstit una de 123 sau una de 132 pe care progresiv o poti alinia din pitch control, acea functie de marire/incetinire a vitezei de rotatie a cd-ului si implicit scaderea/cresterea bpm-ului.
Dar nu e suficient doar asta.Fiecare piesa este compusa intr-o anumita gama muzicala si de aceea pentru o trecere lina si fara a fi perceputa grav si brusc urmatoarea o alegi la fel ori in gama urmatoare.
Exact ca la portativ, oridinea notelor muzicale.
Aici tine clar de urechea si de cunostintele tale muzicale.
PONT - De curind circula pe piata un programel denumit Mixed in key ce analizeaza piesa marcind la inceputul sau sfirsitul denumirii ei un cod de litere si bpm -ul.
Codul de litere corespunde unui grafic ce iti da o ordine in care poti face trecerea,
1A,2A..1B,2B...etc.Astfel de la 1A poti trece la 2A de la care poti trece la 2B dupa care poti cobori la 1B de la care te poti intoarce la 1A s.a.m.d.
Simplu nu?Nu chiar.
Programul NU iti ordoneaza si pe genuri muzicale.Te poti trezi ca ai o piesa hip-hop in aceeasi categorie cu un latino sau chiar un club.
Acesta doar iti da posibilitatea de a organiza mai usor piesele dar nu iti face ordinea perfecta mura in gura.
Bun.Sa zicem ca ai ales piesele pentru mix.Depinde ce fel de mix,acuma.Daca e de club trebuie sa respecti anumite reguli daca e de petrecere altele si tot asa mai departe.
Sa ma refer aici la cel de club.
Ordonarea pieselor se face functie de pozitia ta ca dj in program si de ceea ce vrei tu sa transmiti prin acel mix si in plus de durata lui.
Daca faci warm-up piesele trebuie sa fie unitare ,dar nu plictisitoare, sa induca dorinta de dans dar sa nu ridice lumea de pe scaune,sa nu fie hituri dar sa atraga atentia.Rolul tau aici e sa incalzesti publicul sa il faci nerabdator pentru main.
Daca faci main deja intri in alte zone.
Poti aborda o intrare dura directa dar pe care sa o tii destul de precisa o perioada a mixului mai ales daca mixezi doar un set de vreo ora jumate fara a face prea multe ridicari si coboriri.
Daca ai set de 3 - 4 ore deja se schimba iar treaba.
Ridici usor ritmul catre zona in care vrei tu sa arati ce poti, o tii asa pina pe la vreo 1 ora apoi te mai cobori un pic sa dai ragaz omului sa se mai odihneasca ca mai apoi sa il ridici iar catre a doua parte ce o finalizezi usurel spe a lasa loc si urmatorului dj daca e cazul.E ca si cum ai spune o poveste,inceput mijloc,sfirsit.
Abilitatea ta de a trece prin aceste faze fara a fi plat si plictisitor va induce publicului clar ideea de valuri auditive si nu de acelasi beat de la un capat la altul.
De aceea e preferabil rotirea mai multor dj intr-o noapte pentru o alternare a sunetelor si ritmurilor dupa gustul si placerea fiecaruia.
Cu cit setul e mai scurt cu atit posibilitatea de a alege foarte bine linia si piesele lui creste ,asigurindu-ti un succes.
Cit despre after-hour setul trebuie sa fie sustinut de un beat alert mai ales ca publicul e deja cu urechile obosite si ravasit de senzatiile traite pina atunci plus in diverse stari de agregare datorate sumei de vicii prea bine cunoscute.
Cit despre mixurile de petrecere ce in general cuprind mai toate genurile muzicale pot spune ca depind doar de abilitatea ta de a simti cind oamenii sint pregatiti pentru un gen sau altul, insa la fel ca mai sus nu trebuie sa insisti pin ala a fi obositor cu un anumit stil.Omul e venit la petrecere nu la auditie la urma urmei,valabil chiar si pentru partea de club.
Dozarea placerii auditive e o insusire ce se capata cu greu dupa multi ani de experienta la butoane si e unul din secretele meseriei.
Foloseste muzica pe care o ai cu cap.Chiar daca o piesa nu iti spune mare lucru te poate ajuta la treceri sau la pregatirea terenului pentru un hit.Poate avea in ea o linie placuta asemanatoare cu urmatoarea sau chiar cu a hitului pe care vrei sa il incluzi.
Induci astfel subliminal ritmul respectiv ce publicului i se pare cunoscut dar nu reactioneaza inca, insa la momentul oportun ,fiind pregatit va izbucni mult mai repede.Ca si o sticla de apa minerala pe care o agiti usor usor fara a creea impresia de presiune dar la desfacerea dopului reactia este pe masura.
O mare greseala pe care o fac multi e ca folosesc ca disperatii o piesa auzita la vreun alt dj ,piesa ce a stirnit reactii extraordinare, insa in momentul in care o foloseste observa dezamagit ca nu se intimpla mare lucru.Normal as zice.
Este exact vorba despre ce scriam mai sus.Pregatirea momentului pentru ea.
Cam atit pentru azi.Data viitoare trecem la explicat pe butoane.

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

4 Comments

  1. Dan Gheorghe |

    traim intr-o lume a sunetelor.

     
  2. Anonim |

    nene,stii la ce parte din episod a,ajuns serialu tanar si nelinistit?

     
  3. Anonim |

    pt.colegu Dan G.-vezi sunete?sau ai vazut sunete?

     
  4. Constantin Manoliu aka Huck |

    Ha ha ha ha. S-a intors anonimul. Chiar duceam dorul comentariilor delicioase pecare le faci.

     

Trimiteți un comentariu