Cercuri sau circuri?

Written on 20:02 by Constantin Manoliu aka Huck

De fel nu prea ma stiu depresiv insa constat in ultima perioada atmosfera cotidiana imi insufla din ce in ce mai des asemenea tendinte, desi eu le consider mai degraba semne ale dependentei de schimbarile atmosferice.
Cam de aceea cred ca scriu iar haotic caci starea de lehamite generala parca m-a cuprins si pe mine.
E o atmosfera mai frate in orasul asta ceva de speriat.
Stres cit cuprinde, oameni terni vaduviti de orice sentimente, carcase goale de care te lovesti oriunde ai drum,imbracati in culori moarte de imnormintare generala,priviri pline de rautate si invidie, ocheade scirbite,lupte surde de orgolii si vanitati,rutina ruginita aplatizata si aplatizanta,un ton de gri generalizat si uniformizant , o disperare surda mocnita si infecta,o stare de asteptare in care toti vor ceva dar nu stiu ce, ce mai un focar purulent de nevolnicii umane.
De ceva weekend-uri tot ies.Pur si simplu nu ai unde si nici cu cine.Nici macar betiile de altadata nu mai sint.
Locatii aparent pline dar la ce lume e in ele sint la fel de goale daca nu ar fi nimeni in ele,aceleasi idei de distractie de ani de zile ce se muta din o locatie in alta,reclame pompoase ce incearca sa te scoata din casa cu orice pret,la infinit aceleasi invidii si razboaie intre ele,aceeasi nepasare apasatoare in calitatea servirii, aceeasi japca permanenta si traditionala transmisa de la un rind de personal la altul,aceleasi cercuri.Sau de fapt circuri?
Ma distreaza enorm aceste cercuri.E geometria sociala preferata in Romania.E perfecta pentru tipologia carcterului neamului nostru.
Desi vor sa para deschise si open mind sint de fapt conduse de reguli bine determinate si foarte conservatoare, desenate cu grija de centrul cercului,ce teoretic nu ar trebui sa aiba rol de lider ci mai degraba de moderator.Dar nu la noi e pe post de compas dezavuind ideea de masa rotunda.
Intra doar cine respecta regulile.De obicei periatul centrului.Cu cit perii mai mult cu atit ai sanse de a intra.Cu cit te arati mai supus si lingusitor cu atit accesul tau e mai rapid.Dar sa nu cumva sa vii cu mina goala.E un cerc in care pozitia ta se cumpara.Dai ceva ce imi foloseste mie ca lider, iti dau si eu voie sa faci aia si aia.
Te strici pe tine de ris cum incerca cu totii sa para altceva decit sint, cum incerca ei sa acopere tot ce se poate.Si la fel de distractiva e si lupta dintre cercuri.Cum era la orele de biologie cind la microspcop vedeam cum o bacterie inghitea pe alta.Si se face mai mare.Asa si in cercurile astea.
Imi place sa le studiez evolutia ,facind pariuri la cine mai intra si cine mai iese functie de interesele fiecaruia si dupa cum bat ploile.Sau ``vinturile``.
Sub aparente socializari si dialoguri intelectuale zac de fapt ginduri ascunse ,calcule ``oare ce imi iese``,scopul comun al cercului fiind de fapt altul decit cel afisat.
`Hai sa facem` e transformat in trambulina personala intr-o nevoie acerba de a cuceri pozitia de lider intr-o nevoie mai mult decit personala inspre a carei indeplinire se catara unii pe altii.
Multe din aceste cercuri-circuri sint minate de interese pur financiare gen concurenta dintre multinationale insa sint depasite la o diferenta procentuala de cele avide de pozitii sociale.
Urmaresc unii oameni ce se invirt prin aceste cercuri, ce in timp au avut o sansa personala de a-si forma cercul lor propriu cu un scop mult mai util si mai curat.
Insa au preferat intodeauna o reusita usoara prin ploconirea si cadorisirea catre un lider cartonabil, decit rezultate mai eficiente pentru ei prin o munca mai mult decit sisifica.Dar valoarea lor ar fi crescut, nu ar fi stagnat sau mai rau ar fi involuat.
Oare de ce?
Vanitatea e pacatul preferat al diavolului.Si al romanului.
Sint actualmente citeva cercuri spectaculare in evolutie,agresive ce denota un grad de disperare ridicat,citeva de nivel mediu ce isi tirie pasii usurel incercind sa nu trezeasca dusmanul si unul sau doua noi aparute cu idei de uragan in vene gata sa rupa gura tirgului.Din cum am mirosit eu sint mai degraba idei suicidale caci evolutia lor e bazata pe idei stereotipe ce nu mai prind de mult.
Dar sintem o tara libera si democrata in care fiecare isi foloseste dreptul de a-si lua teapa dupa cum doreste.
Deci cercuri sau circuri?mai degraba ultima varianta.

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

2 Comments

 1. clarisa |

  circuri da,dar care se invart in cerc cu superficialitatile lor cu tot,problema e ca ei nu-si inteleg conditia,nu-si dau seama unde se afla,si nici nu vad ce ar putea sa se afle dincolo de aceasta copertina,da cum zici tu si pe mine ma amuza sa-i privesc,studiez.cand eram mai mica mi-a fost un pic cam greu,ma revoltam,ma durea caci ma simteam uneori singura,nu puteam intra in preocuparile lor,dar deja de mult timp au inceput sa ma amuze,si uneori mi-e mila de ei ca nu incearca sa iasa din starea asta care le mai si creaza complicatii inutile in viata.

   
 2. Constantin Manoliu aka Huck |

  Bine ai venit in club Clarisa.
  A intelege natura umana e un privilegiu in nici un caz un defect.Si uneori decit multi si prosti mai bine putini ca noi chair daca uneori ne pare ca sintem singuri.

   

Trimiteți un comentariu