Cum sa fiu dj - tutorial partea 2

Written on 19:56 by Constantin Manoliu aka Huck

Sa continuam.
Repet,gindeste-te bine de ce vrei sa fii dj ca sa stii ce directie sa apuci pentru ca ai mai multe variante.
Cea mai tentanta e sa devii vedeta - dj(vezi pe la tv destule cazuri) sau dj- vedeta cum vezi prin multe cluburi.
Misiune grea in principiu, daca nu ai spate sau nu te dai bine pe linga altii mai mari.E o piata relativ inchisa dupa cum observi daca esti la curent cu viata de noapte,cu grupuri zonale bine inchegate ce se nu se sfiesc sa se caroteze intre ei cind prind momentul.
Implica multa munca de convingere,surse de muzica cit mai premium la care altii ajung greu astfel incit nu circula pe la toata lumea si poti face un program diferit.
De obicei afara, casele de discuri practica o preascultare numita white label - piese editate fara nume si testate de dj de casa alesi(furnizate moca si de aia cazi pe spate cind le auzi numai la ei), ce mai apoi sint scoase pe piata la vinzare cu tot cu denumire si autor.
Cam greu de ajuns la ele daca nu ai acces la servere private unde se pirateaza la nivel inalt insasi din interiorul caselor de discuri.
O alta varianta e `lipirea` de un dj strain caruia ii facilitezi de zor contracte in Romania iar el in schimb iti face entry level la surse de muzica hot.
Legea lui Ohm - esti om cu mine sint om cu tine-,plus tratatiile de rigoare in backgroundul scenei.(alcool,femei,prafuri etc)sint un must de practicat.
Bineinteles,poti sari pasii astia, doar daca ai intradevar talent in a descoperi muzici interesante si din multimea de mixuri pe care le poti trimite pe la radiouri si case de discuri ai sansa sa iti fie selectat vreo unul ce iti deschide alte trasee.E costisitor caci trebuie sa cumperi muzica,ai de asteptat, cheltueli diverse de promovare,nervi,sila,rabdare si tutun si multe altele.
Mai poti incerca sa cochetezi cu productia in colaborare cu oameni cu talent dar fara posibilitati de a se ridica singuri ce sint dispusi sa cedeze destul din drepturi numai sa prinda si ei o bucatica mica de altfel la final.
Indicat e de gasit o domnisoara ce crede ca are talent la cintat dar si sponsori in spate ce vor sa investeasca in ea - vedeta.(cel mai recent exemplu Inna - interviu)
Nu e de lasat deoparte nici plagiatul tip Moga&altii, ca doar nu totata lumea stie pe de rost piesele si cind esti vedeta ce mai conteaza, tu rupi stilul.
Cam in directia asta trage toata pustimea ce vine acu din urma, marcati de idoli de carton si sclipiciul vietii de noapte,femei la discretie, alcool cit te duce ficatul,prafuri,fumuri toate alea.Dar nu toti, mai sint dintre ei si bine intentionati.
O alta varianta e dj de facut bani rezident sau nu prin cluburi,asociat cu altii de pe piata locala dupa exepmplu celor de mai sus pentru a elimina usor concurenta si de a dicta preturile pentru prestatie.
E avantajos pina la un punct, caci rotirea intre ei in aceleasi cluburi nu duce decit la plafonare a lor si a publicului mai ales cind toti merg pe acelasi stil fara a fi prea inventivi.
Pentru anii tineretii e o varianta cistigatoare daca pui ceva deoparte ca atunci cind te plictisesti sa poti trece in alte domenii.Ca si mai sus si aici exista exceptii,dar care intaresc regula.
Mai ramine dj de evenimentele traditionale (nunti,cumatrii,botezuri,petreceri private etc) la fel de banoasa si cu satisfactiile aferente.Personal stimez pe cei ce reusesc sa faca asta profesional(nu cu laptopuri si boxe 5.1 ori de prin bazar) si in acelasi timp sa reziste uzurii psihice de a lucra cu tot soiul de caractere umane.Necesita enorm de multe cunostinte muzicale si multi ani in spate de meserie.
La fel ,ca sa nu fiu inteles gresit,exceptiile sint de valoare.
Si nu in ultimul rind dj- pasiune, o varianta total necistigatoare material insa pentru foamea de muzica si promovarea ei e destul de suficienta,satisfactiile spirituale fiind maxime.
Destul pentru azi.Data viitoare trecem la chestii mai tehnice mai ales ca am gasit o fraza noua la search-Ce instrumente imi trebuie ca sa fiu dj de club-

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

1 Comment

  1. Querno Leeto |

    LOL. Inna de la Elena ? =))

     

Trimiteți un comentariu