Independenta, nu prea independenta dar independenta

Written on 12:53 by Constantin Manoliu aka Huck


Fac ce vreau, cind vreau ,cu cine vreau.
Aud din ce in ce mai mult fraza asta. Deopotriva la ambele sexe. Dar cu conotatii diferite. Bineinteles , o sa imi expun punctul de vedere mai intii despre asa zisa independenta pe care isi o aroga reprezentantele sexului opus. De la bun inceput o sa precizez ca nu am nimic cu ideea de independenta feminina, din contra o apreciez atunci cind este prezenta in adevarata ei splendoare.
Nu as putea spune cind apare aceasta notiune si aici ma refer la virsta. Presupun ca e determinata de anturaj, educatie si constietizare de sine. Daca la pragul dintre copil si adolescent e marcata de revolta impotriva generatiilor mai vechi, la pragul dintre adolescenta si maturitate devine mai complicat. Aici cel mai mare aport il are cred, media sub orice forma. Filmele americane dedicate, emisiuni de profil, imaginile vedetelor mediatizate in mainstream , literatura aferenta.
Nu iti trebuie mult sa studiezi , ci doar un pic mai multa atentie la detalii. Pur si simplu multe dintre ele sint niste “chinezarii de proasta calitate “ ce isi croiesc drum foarte usor in social , mai ales datorita lipsei de reactii coercitive la adresa lor. Nu poti sanctiona ceea ce nu stii ca e gresit nu?
In genere, observ la baza , ideea : sint femeie si am dreptul la orice , am o scuza pentru orice comportament si reguli speciale numai pentru mine. Ceea ce o adaptare tipic romaneasca la importurile de modele sociale externe.
De exemplu, le vezi ca o ard independenta financiar. Insa, daca scuturi putin papusa, observi ca in spate se ascunde suportul , in principal al parintilor, urmat de cel al sotului, iubitului, amantului ori al vreunui indragostit platonic. Dar ea este independenta. Wrong. Finantele tale nu sint cistigate prin efort personal. As putea fi contrazis. E o munca si asta sa ii convingi pe cei din jur sa te sustina financiar, nu? Exista bineinteles si versiunea ascunsa bine. Cea care este independenta financiar profitind de armele din dotare. Iarasi wrong. De ce e ? Pentru ca are pretentia sa ii fie apreciat intelectul nu trupul . Dar nu il foloseste.
Independenta financiar inseamna sa te sustii in totalitate din resursele tale ca rezultat a unei activitati desfasurata pe baza articolului din dotare denumit creier si nu pe baza aspectului tau fizic.
Ce diferenta este intre tine si practicantele celei mai vechi meserii din lume ? Nici una atita vreme cit accepti foloase materiale de orice natura , datorita formelor naturale . Deci departe ideea de independenta financiara.
Sa trecem la cea emotionala. Da sint independenta emotional. Am intrebat, cum. Pai nu ma implic in nici o relatie mai mult decit friends with benefits, imi aleg sa relationez dupa bunul meu plac , egoist de altfel, cu cei de la care pot obtine foloase emotionale fara ca eu sa dau nimic. Really? Astazi ma simt naspa. Oare pe cine sa sun sa imi fie bine? A, uite am gasit. X e cumva indragostit de mine , e un bun ascultator, are pentru mine o vorba de duh , ce mai e perfect. Hai sa il sunam. Sau Y. Asta ma vrea in patul lui si e in stare sa faca orice. Deci ma poate scoate in oras sa ma faca sa ma simt bine , sa imi treaca starea asta naspa. Finalitate? Doar de moment. In schimb , se plinge toata ziua ca nu este iubita, apreciata pentru intelegenta ei meritorie, tratata doar ca partener de sex.
Pai cum poti fi altfel recompensata ? In schimb e independenta emotional.
La fel si in acest caz , totul se bazeaza pe aspectul din dotare. Nu pe inteligenta ta emotionala.
Si ajungem la cea intelectuala. Ca definitie a fi independent intelectual presupune a gîndi cu propriul cap, de a nu depinde de punctele de vedere şi gîndirea altor persoane, a fi cu idei inventive, obiectiv şi critic cu propriile idei.
Lucru care nu se intimpla , atita vreme , cit relationezi cu cei din jur ca sa le faci pe plac, aborzi comportamente diferite functie de persoana ca sa te incadrezi in standarde gindite de altii.
Nu pot fi prieten cu Z .Nu are acelasi statut ca si mine. Nu pot fi intr-o relatie cu Y . Ce o sa zica, lumea, familia ,prietenii? Trebuie sa ii multumesc pe ei , nu? Sau nu se cade, ca asa zice sistemul. Sau ca nu am mai vazut pe nimeni sa faca asta . Cita vreme gindesti in acest mod uita de ideea de independenta intelectual.
Am rezumat aici , poate nu foarte coerent, o tipologie alienata de comportament uman adoptat de marea majoritate a sexului opus din Romania.
Cind te educi din seriale precum Sex and The city, te ghidezi dupa asa zisele vedete romanesti feminine, iti preocupi marea majoritate a timpului cu aspectul fizic, faci cariera pe baza lui si profiti financiar , parazitezi emotional pe cei care te inconjoara si iti ghidezi viata dupa spusele altora, considera ca ar fi cazul sa renunti la definitia de independenta.
A avea laitmotiv asa zisul dicton “Fac ce vreau ,cind vreau, cu cine vreau “ nu te face nici pe departe o persoana independenta , ci din contra.
Un parazit.

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

No Comment

Trimiteți un comentariu