Hotii de timp

Written on 20:45 by Constantin Manoliu aka Huck


Cu ceva vreme in urma am vazut un film sf ( In Time 2012) al carui subiect era construit in jurul ideei unei societati a carei moneda de schimb pentru orice este timpul. De multe ori imi revenea in cap acest film,de care se lega ceva . Asa sint eu construit. Agat un detaliu care il coroborez mai tirziu , un link ciudat as zice. Si eu la rindu-mi , mi-am pus intrebari existentiale. Alea cind devii constient de ceea ce esti la un moment dat in viata. Am avut o copilarie singuratica as zice, pina la o anumita virsta .Multor intrebari le gaseam raspuns in cartile pe care le-am citit , caci ai mei parinti , poate raspundeau in felul lor , insa nu pe gustul meu. Am prins repede ideea diferentei de generatii . Nu ii acuz cu nimic . Filozofia lor de viata a fost construita in alte vremuri. Cu alte raspunsuri. Desi am citit Biblia si tot ce o inconjoara , nu m-am regasit in curente religioase, ceea ce probabil nu mi-a dat tihna. Si nici raspunsuri. Intrebarea 'De ce ' , pentru mine a fost un virus. Cred ca primele cuvinte or fi fost de ce . Nimic din ceea ce a fost prin imprejurul meu in viata asta , nu a scapat de ea. Toate astea , au creeat un melanj ciudat. Iubire si timp. Doua unitati de masura a umanului.
Din dotare , ai timp. De cind ai tras prima gura de aer , cronometrul e pornit. E o unitate de masura dar in acelasi timp si o valoare. O moneda. Dai timp , primesti timp. La schimb. E banul vietii.
La inceput , primesti timp de la cei care te cresc.
Ca si cum ar reinvesti timpul lor in tine. Sau poate ca asa si este. Mai apoi dupa ce incepi sa navighezi in afara familiei tale, tu acorzi timp altora, si ei la rindul lor iti acorda timp tie.
Dupa diverse criterii. Ca iti place de cineva, ca ai de impartit idei ori pasiuni ori altele , totul se rezuma la timp. Normal si ei iti dau din timpul lor. Insa , ceea ce este diferit este scopul. Pentru ca poti ascunde foarte bine , sub ideea frazei de mai sus alte scopuri. Scopuri egoiste. Care ii fac sa creada ca au iesit in cistig. A minti ca cineva sa iti daruiasca timp pentru doar placerea ta proprie in detrimentul unui schimb corect e hotie. Si e hotia care ar trebui pedepsita cu cea mai grea sentinta.
Care nu stiu care ar putea fi .
In momentul in care realizezi hotia , incepi sa vezi cu alti ochi oamenii din jurul tau. Si aici intervin doua directii. E cea personala si cea sociala. Pentru ca esti furat pe ambele planuri.
In cel personal esti furat de cei apropiati , familie , cei pe care ii iubesti , prieteni si amici iar in cel social de cei care te inconjoara, sistemul in sine.
Hai sa le luam pe rind.
Personal. Luam cazul unui om de care te-ai indragostit. El stie ca te-ai indragostit. Dar , el , nu poate sa iti raspunda cu aceleasi sentimente din diverse motive.. In schimb observa , ca tu , datorita acestui sentiment , esti mai mult decit dispus sa ii acorzi timp. O oarece bruma de umanitate, care ar trebui sa existe in fiecare dintre noi, ar trebui sa il faca sa refuze politicos si elegant. Dar el nu. Profita. Si cind, are nevoie, te cauta. Pentru ca atunci timpul pe care ii il oferi tu e gratis. Pentru ca el nu ofera nimic in schimb. Doar iti ia timpul tau si il foloseste pentru placerea proprie. Sint multe scopuri . Detalierea lor ar insemna material de o carte. Are nevoie de ceva cu care sa il ajuti . Asteapta ceva, si asteptarea lui o cumpara cu timpul tau. Nu se plictiseste de unul singur. Are nevoie sa se refuleze. O face pe timpul tau . Nu pe al lui, singur in fata oglinzii. Si multe alte si alte si alte situatii.
Din fericire, eu am devenit constient de aceasta hotie. Si de aceea pe multi ii dau deoparte si ii voi da deoparte.
Hai sa trecem la social. Aici e foarte simplu. Daca vezi the big picture.
Fiecare dintre noi avem indatoriri si obligatii fata de sistemul social in care traim. Insa , acest sistem e construit de oameni si in care lucreaza oameni. Care , teoretic ar trebui sa fie constienti ca, trebuie sa isi faca treaba ca la carte , ca sa nu consume timp. Si al tau si al lui. Pentru ca e doar o interactiune sociala, prin care , valorizam in comun timpul.
Ceea ce nu se intimpla. Cel putin nu in Romania.
Nu cred ca trebuie sa dau exemple despre cum este consumat timpul public al fiecaruia. Doar ginditi-va , la atunci cind ai nevoie de un act public, de un serviciu public, tot ceea ce inseamna social.
Socotiti , zilnic, timpul care va este furat. Asteptarea unui autobuz care intirzie ca sa mergeti la un serviciu la care nu sinteti platiti pe masura muncii depuse si al carui cistig trebuie sa il dramuiti dupa multe ore de gindire cum sa o faceti. Si cind o faceti iarasi vi se fura timp pentru ca cel care trebuie sa va ia banii , pentru ca el are altceva de facut .Pentru ca cei care ii conduc va fura timp si nu ii fac responsabili , care la rindul lor sint furati de cei care sint acolo sus si care ii fura pe toti de tot timpul pentru buna lor bunastare.
Da.
Romania e o tara de hoti. Hoti de timp. O tara in care timpul tau in care ai putea sa citesti citeva pagini, poate chiar acest articol , il pierzi sa platesti o factura la un functionar care isi bea cafeaua.Timpul tau in care ai putea vedea un film din care poti invata ceva, il pierzi ca esti intirziat de un functionar care asteapta spaga si pentru asta te intirzie. Timpul tau care in loc sa pleci intr-o excursie il petreci cistigind niste extra bani ca sa platesti taxe aberante impuse de un guvern al carui scop e sa te tina ocupat sa nu il dai jos.
Timpul tau care e furat de cei care te inconjoara si care ar trebui sa fie umani si constienti de umanitatea lor.
Timpul tau. Constientizeaza. Si vezi cui il dai.
As vrea sa cer azil impotriva hotilor de timp. Pentru ca zilnic ma simt furat. Si nu mai pot. Imi ajunge. O singura viata am. Si nu vreau sa imi fie furata.
Oare am unde?

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

No Comment

Trimiteți un comentariu