Romănul mai catolic decît papa

Written on 09:27 by Constantin Manoliu aka Huck

Un dicton nici că mai potrivit pentru Romănica de azi.
Deși au trecut 20 de ani de la revoluție , mare lucru nu e schimbat în mentalitatea romănească, cel puțin în modul de a conduce acest popor.
Teoretic , în acești ani a crescut o generație care are maturitatea necesară să pună mîina pe frîiele țării, o generație care ar trebui să fie animată de o deschidere mentală și o dorință de mai bine ,cizelată de perioada lipsurilor comunismului.Și nu mă refer aici la partea materială ci la cea morală.
Eu unul mă așteptam să văd că , toate acele dorințe de libertate ,fluturate de zor in anii de secetă intelectuală să prindă rapid rădăcini si să inflorească intr-o societate avangardistă și liberală.
Însă, la acest moment nu vezi mai nimic din toate acestea ci din contră, parcă mai degrabă o înțepenire în aceleași mentalități comuniste.
În toți acei ani , ne uitam cu jiind la diversitatea regimurilor din curtea altora și chibițam de zor ,cu burțile goale și încătușați în gogoașa socialistă multilateral dezvoltată adnotînd mental ce ne dorim să avem și noi bătătură.
Normal că te aștepți ca, hai că nu de a doua zi după ce ai deparazitat o societate , dar după măcar cîțiva ani să ai ceva rezultate după o nouă însămînțare.
Dar nimic.
Și incepi să te întrebi de ce.
Multă vreme m-am învîrtit în jurul concluziei ,fără să pot lega ceva coerent și cu substanță.
Lăbăreala politică din această perioadă de criză a fost cumva catalizatorul procesului de gîndire ,grăbind rezultatul.
De aici a reieșit începutul postului.Ne dăm mai catolici decît papa.
În loc să implementăm 'la creme de la creme' din alte sisteme sociale și politice, noi încercăm să inventăm altele, dîndu-ne mai rotunzi decît Pămîntul.
Ani de zile ne curgeau balele la libertatea americană, dar nu am preluat nimic ba din contră o infierăm și încercăm să descoperim noi alta.
Lăudăm lipsa de birocrație din Germania cînd mergem să cumpărăm o mașină de acolo ,însă aici reinventăm din nou roata.
Mergem să muncim în alte țări ,căci au un sistem de protecție socială bine pus la punct dar aici perpetuăm șpaga.
Facem firme off-shore în paradisuri fiscale și aici facem din invenția de noi taxe și impozite o datorie de onoare.
Oare de ce?
Din aceeași mentalitate comunistă sau mai bine zis hoțul de hoț se teme.Că așa pot fi considerați cei care fac toate aceste tîmpenii de legi.
De exemplu ,toată lumea se plînge de evaziune fiscală.Că bugetul suferă de anemie că se fură ,că nu se dau bani la stat că etc.
În schimb cînd cineva vine cu o propunere de relaxare fiscală , e refuzată categoric cu motivația că nu va determina o creștere a încasărilor la buget ci din contră va acutiza hoția.
Hai nu zău?
Ce va prefera un om cinstit intre a plăti niște taxe mici și să doarmă linștit în patul lui în loc de a-și chinui mintea zilnic cum să mai eludeze sistemul dormind iepurește de frica de a nu fi prins?
La asta nu se gîndește nimeni , însă primele raționamente sînt de genul :da dacă cutare și cutare va folosi chestia asta ca să fure și mai mult, sau asta va favoriza un anumit număr de x persoane și tot așa mai departe.Și se dau exemple de diverse țări unde se întîmplă de astea .Dar acele țări păstrează sistemul și cu succes încă.
Nu există sistem perfect, asta clar.Întodeauna va exista cel puțin unul care va căuta să însele sau să fure.Dar numărul respectiv va fi mult mai mic în raport cu o măsură care încearcă sa stopeze total o anumtă infracțiune.Și pe care o ții astfel sub control sau cel puțin o reduci la o pierdere suportabilă.
Noi pur și simplu de frică că vom pierde 3 castraveți lăsînd marfa la vedere, construim niște apărători costisitoare ce ne costă mai mult decît marfa.Cu alte cuvinte ne ieftinim la făină și ne scumpim la târîță.
Romănul e inventiv.Cu cît îl strîngi în chingi , cum era pe vremea comunismului , cu atît își va pune mintea la contribuție să eludeze.Nu aveam țigări de firmă, dar puteai să cumperi pe față din dreptul shop-urilor cartoane întregi, nu aveam muzică bună, dar erau la stradă centre de înregistrări cu de toate celea, nu aveam blugi în magazine dar căminele studenților străini erau mai ceva decît mall-urile de azi.
La fel și acum.Un milion de taxe și impozite dar avem 2 milioane de alternative de a le ocoli ,zeci de baremuri la angajare dar avem funcționari cu 4 clase , examene supergrele pentru un permis auto dar avem șoferi care nici nu știu să citească ș.a.md.
Ne furăm caciula singuri.Criticăm sisteme care funcționează de secole ce altă dată salivam după ele dar importăm cele mai complicate chestii sociale la care mai adăugăm și noi alte reguli drăcești nu cumva să existe vreo posibilitate de înselăciune.Exact ca și comuniștii.
Mai catolici decît papa.
În loc să luăm ce e mai bun , contestăm ani întregi de democrație rîzînd pe la spate de ce proști sînt alții ,aplicînd la nivel internațional aceeași politică de eludare bucuroși că îi prostim să ne dea bani moca pe care îi cheltuim cu gînd că nu ne văd pe tot felul de nimicuri și sigur că nu ni se va întoarce.
Oare așa să fie?

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

No Comment

Trimiteți un comentariu