Meditatii – sedinta 1 – Sistem audio pentru vinyluri
Written on 09:29 by Constantin Manoliu aka Huck
Dupa cum spuneam dau meditatii celor interesati ,atit celor care vor ca intradevar sa savureze muzica la maxim cit si celor carora vor sa se faca dj si le lipsesc cele mai elementare cunostinte generale despre capodopere in domeniu.
Principalul element al unui sistem audio e urechea.Da suna cam ciudat dar asa este.
Prin intermediul ei receptionam salata de sunete zilnica ,din care selectionam ceea ce ne place si ce nu.Ca orice receptor si urechea trebuie educata si calibrata astfel incit sa poata filtra foarte bine ceea ce primeste zilnic.
O educi prin ceea ce ii dai sa asculte si o calibrezi prin calitatea materialului auditiv.
Educatia se face ascultind.Dar nu oricum,oriunde si orice.
Normal ca nu poti avea la indemina peste tot un sistem audio de calitate ,insa poti recuza locurile sau aparatele care distrug materialul audio.In esenta discutam de locatii in care se asculta muzica si care au sisteme audio facute din topor ori cu componente de slaba calitate ,care nu fac altceva decit sa oboseasca urechea si sa creeze o stare de disconfort.Nu vi s-a intimplat sa mergeti pe undeva si dupa ceva timp de ascultat muzica acolo sa apara o senzatie de disconfort a carei cauza sa nu o puteti indentifica?Ei bine acestui lucru i se datoreaza.Nu neaparat tare inseamna si bun.
La fel si ascultatul acasa la diverse aparaturi gen sisteme 5.1 ori boxe de calculator , ori casti minuscule bagate pina in fundul urechii.Lipsa unui echipament adecvat vaduveste piesele ascultate de anumite instrumente ori sunete pe care artistii le-au creeat ,ca per ansamablu ,finalul sa fie opera perfecta.Ginditi-va ca la o masina careia ii pui doar 3 roti de cauciuc si a patra de lemn,ori ii pui cauciucuri de dimensiuni diferite.
Oamenii aia de au creeat piesele respective, s-au chinuit sa inregistreze si sa mixeze in studio o multitudine de instrumente .Daca asculti la niste stifturi de boze care nu au de exemplu, bas suficient astfel incit sa redea armonia unei chitari bas ori a uneia din tobele bateristului ,piesa aia mai e completa?Nu.Si atunci ce faci ?Spui: o piesa de cacat,bleah nu imi place asta.Si uite asa sari peste o piesa ce poate fi geniala, ori care sa te faca sa simti ceva daca ai asculta-o cum trebuie.
Apropo de creatii o sa va dau sa vedeti niste '' making of...'' al unor albume celebre,care sincer trebuie sa faca parte din cultura generala a oricarei persoane ce are de a face cu muzica ,atit ca interpret,dj sau compozitor.
In esenta, nu trebuie sa investesti extraordinar de mult intr-un sistem audio de calitate, dar nici sa faci rabat cumparind toate chinezariile inadecvate sau dedicate catre altceva decit ascultatul de muzica.De exemplu aceste faimoase sisteme separate 5.1 ori x.y boxe ce de fapt sint creeate doar pentru vizionarea de filme ori de concerte special inregistrate pe mai multe canale,acele dolby prologic ,unde pista audio are canale dedicate pentru fiecare boxa.Cum sa sune atunci un track stereo ce e bulibasit si aruncat aiurea in x.y boxe?De cacat.
Clar pentru auditie,mai ales formatul stereo ,musai trebuie un sistem stereo.
Si asta inseamna:
o sursa de muzica de calitate si aici le pun in ordinea urmatoarede la cel mai bun la cel mai prost :vinyl,banda magnetica,cd, wav,mp3.(polemica multa cu formatele astea insa toate la timpul lor.)
un preamplificator de calitate care sa cuprinda o multitudine de reglaje.Rolul lui:constructia speciala si separata ,nu integrata intr-un amplificator confera fabricantului posibilitatea de montaje electronice complexe pentru o buna reglare a sunetului ,montaje ce fizic nu incap in aceeasi cutie cu amplificatorul.E o componenta optionala la o adica, avind in vedere ca marea majoritate a amplificatoarelor sint destul de bine lucrate si la capitolul asta,insa daca exista posibilitatea trebuie pus.
Amplificator stereo si aici incepe bilciul:cu tranzistoare , cu integrate, cu lampi ,mixte etc.E complicat de spus care e mai bun.Fiecare are plusuri si minusuri ce face grea alegerea, insa prin dozarea acestora in intreg lantul audio se poate ajunge la o solutie audio specifica urechii fiecaruia.
Boxele, iar aceeasi panarama in alegerea lor:marime, putere, numar de difuzoare, etc.La fel ca si la amplificatoare trebuie dozate caracteristicile pentru adaptarea la ureche.Ceea ce recomand eu ,e alegerea unor boxe pe minim 3 cai cu difuzoare dedicate pentru inalte,medii si bas(difuzorul de bas de minim 25 cm diametru pentru o mai buna difuzie a frecventelor) de putere 80 – 100 wati RMS(putere reala nu muzicala) si de dimensiuni de la 60 cm inaltime 30 cm latime si 25 cm adincime.E mult de discutat si pe tema asta.
In genere fiecare categori enuntata are diverse ramuri pe care se poate interveni si care aparent face problema complicata.De fapt nu e asa.
Variatia caracteristicilor ,din contra, da posibilitatea 'tuningului ' unui sistem audio dupa urechea fiecaruia.
Si apropo tot de ureche , unora le recomand sa isi faca o audiograma (mai ales celor ce practica dj-ingul ).De ce zic asta?
Fiecare ureche difera,inclusiv ale aceluiasi posesor,adica cu una poti auzi niste frecvente pe care cealalta ,din constructie nu le poate prinde.Mama natura face si ea ce poate ,insa nu are standard.De fapt fiecare ureche,sau mai bine zis capacitate auditiva e unica, si atunci printr-o audiograma poti sa iti dai seama ce iti lipseste sau ai in plus fata de altii.Nu vi s-a intimplat sa va contraziceti legat de ce sunete auziti fata de altii?Sau sa auziti pe unii plingindu-se ca ii deranjeaza ceva dintr-o piesa desi pentru voi totul suna perfect?
Asta e una din explicatii.In general frecventele cele mai deranjante sint mediile din plaja 1 khz pina la 7 -8 khz, ce cuprind spectrul vocii umane si multe din sunetele de compozitie instrumentale .(O voce pitigaiata sau tipanita care va deranjeaza va spune ceva?).
Exacerbarea acestor frecvente prin folosirea necorespunzatoare a reglajelor (ca dj),ori prin ascultarea la diverse sisteme audio prost facute sau dedicate doar vocii umane(x.y pentru filme de exemplu) creeaza starile de disconfort ce ne fac sa dam pas la multe piese uneori.Si bineinteles , puterea la care se asculta.Am mai zis tare nu inseamna neaparat si calitate.Plus ca ascultarea frecventa la volume mari, duce la oboseala urechii si in final la scaderea acuitatii auditive.Aviz amatorilor de mixat in casti de exemplu ,care dupa citeva ore de mixat nu mai aud bine si implicit regleaza mixerul si cresc volumul peste limita de suportabilitate a publicului ,ca sa nu mai zic ca in citiva ani ...bye bye mixat si cauti filmul cu pete tong.
Asadar invatati sa ascultati muzica pe ce trebuie nu oricum ca aveti numai de pierdut.
Si ca tot spuneam de making of ...hai sa va dau sa cautati sa vedeti cum a fost facut un disc ce si in prezent tine cap de lista in preferintele audiofililor si ar trebui sa faca parte din abecedarul multora din domeniul muzical.
Filmul complet download here
Foarte tare postul. Multe informatii foarte utile. Astept urmatoarele sedinte :) mersi mult
Multumesc de apreciere.Sper sa fie folositoare informatiile tuturor.O sa mai scriu zilele astea cind o fi timp.
Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.
www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!