Valoarea informației
Written on 21:41 by Constantin Manoliu aka Huck
Se pare că am reușit să stirnesc cît de cît interesul prin cele cîteva concluzii pe care le tot scriu pe aici, pentru că am purtat o discuție interesantâ pe tema ultimului post .
Am fost intrebat că ,dacă totuși vina nu e și a celor de la baza sistemului adică, poporul, care nu se sinchisește să se civilizeze după atiția ani, că de fapt avem sistemul pe care îl merităm.
Cumva nu am căutat să contrazic în totalitate ,pentru că e adevăr și în asta.
Dar e un cerc vicios din care nu se poate ieși decît dacă întradevăr cei care vor să facă ceva pentru țara asta vor reuși să pună mîna pe frîie, lucru sincer cam greu îm momentul de față.
E greu să înlături o caracatiță parazită ce de 20 de ani suge resursele poporului.
E dificil să te pui cu un sistem care ,cînd te vede că ești corect și încerci să faci ceva în favoarea mulțimii are grijă să te înlăture cu rapiditate și precizie.De altfel ca orice acțiune de deparazitare.
Romănia e condusă de șmecheri.Acei șmecheri care la momentul revoluției au avut informația în mînă sau la îndemînă.Și aici incepe să se justifice titlul postului.
Nu a observat nimeni un anumit tip de comportament începînd de la un simplu portar și termînd cu oricare poziție înaltă din sistem ?
E comportamentul omului care deține o informație și descoperă foarte rapid că o poate folosi în interes personal cu beneficii multiple.Și mai ales cei care fac parte din sistem.
Cui nu i s-a întîmplat să aibă de a face cu funcționari publici care te tratează cu sictir, e ocupat cu orice altceva decît jobul, cu politica lui 'nu se poate ' și a trimisului la alt ghișeu cu care nu ai nici în clin nici în mînecă , ca și cum ar fi obligat să muncească pe postul ăla dar care începe să zîmbească galeș după ce dai a întelege că îi iese și lui ceva dacă se rezolvă problema?
Deși prin natura funcției pe care o are e OBLIGAT să te îndrume și să îți furnizeze absolut orice informație care duce la rezolvarea problemei necondiționat de vreun folos personal.
Se va spune că e incompetent și are un caracter nelalocul lui.Wrong.
Atît competența cît și caracterul se obțin în urma unui proces de educație.Chestiuni de care ia cunoștință chiar din momentul în care este angajat pe acel post.
Dar în momentul în care intră în sistem, trece dincolo de gard și intră în curte ,vede repede că afară e vopsit gardul și înauntru e leopardul.
Descoperă repede că ceea ce îi trece prin mînă , poate fi folosit în interesul propriu cu foloase ce rotunjesc binișor buzunarele.Ori îi ajută la consolidare postului, la făcut alianțe cu cei de aceeași teapă, la a aduce în sistem și pe alții la fel de smecherași ca și ei.
Ce e grav e că toate acestea se întîmplă în urma faptului că văd că și alții fac.Și nu cei de pe același nivel cu ei.Ci cei de mai sus.
Dacă șeful fură, eu de ce să nu fur?Dacă mă prinde șeful împart cu el și treaba e bună pentru toată lumea.
De cîte ori nu ai primit sfaturi :Caută un job la stat , fă orice să ajungi în sistem că o să fie bine maică , mai iese o spagă, salariu vine la timp, îți faci relații, statul plătește oricum ar fi.
E complicat și greu să fii patron cînd sînt din ăștia.Așa că mai bine trecem de partea ailaltă și lasă pe alții să iși bată capul , să muncească ca fraierii să plătească impozite și taxe ,că de acolo doar sînt plătit și eu.
Lasă să îmi fie mie bine de restul nu mă interesează.
Și uite așa, dacă ai informația potrivită, te procopsești lejer.
E de ajuns să cunoști pe cineva în sistem.Care să te ajute să intri.E și asta o informație nu?
Și după ce ai intrat , logic folosești si tu aceeași informație să aduci neamuri, prieteni ,amici, pe toți care îți sînt de folos împotriva celor pe care nu îî cunoști.De pe care să iei pielea.
În fiecare zi știrile sînt pline de dezvăluiri cum mai toți cei ce conduc au alături un întreg arbore genealogic, de angajați cu salarii mari care le împart cu șefii, de contracte pe bani grei date pe relații de rudenie ș.a.m.d.
Dar degeaba.E vorbărie în vînt pentru că se știu protejați.E lanțul slăbiciunilor.Lasă că dacă se întîmplă ceva știu e pe cineva, care știe pe altcineva care are un prieten despre care știu eu ceva sau îii dau eu ceva, să mă ajute.
Simplu.Nu așa era și în comunism?
Mulți or să ridă și or să zică :Bre da tu nu ai invățat asta încă?Dacă viața e grea cum vrei să mă descurc?
Ba da.Am învățat numai că o educație și un caracter construit pe principii solide mă face să dau pas la acest fel de comportament.
Concluzia?
Cum bine îmi spunea cineva:
Informația e un bun ca oricare altul și are o valoare de piață.
Numai că in Romănia e folosită prost, fără gindul la consecințe.Care sper că intr-o zi se vor întoarce împotriva lor.
Mai iesi si tu din casa, domnule!