Cum sa fiu dj - tutorial partea 3
Written on 09:45 by Constantin Manoliu aka Huck
Inca o dimineata de duminica, se pare spornica,dupa cheful de scris pe care il am deja la a doua cafea.
Sa continuam.Dupa cum spuneam un nou search a aparut:Ce instrumente imi trebuie ca sa fiu dj de club?
E de aici incepe buba.Teoria ca teoria da practica ne omoara e cred, un motto foarte bun pentru aceasta meserie.
Ce optiuni ai ca sa o poti practica?
Cea mai la indemina prima solutie e folosirea unui program pe calculator si aici sint o groaza:Ableton(cel mai nou si mai complex,folosit de marea majoritate a dj-ilor acum,Mixvibes(destul de usor de lucrat cu el)clasicul Traktor(un fel de low-entry la categoria asta) si multe altele.Link-uri nu dau ca totusi e bine sa munciti si voi la cautat nu sa primiti chiar tot mura in gura, mai ales ca e si gratis ce zic eu aici.Bineinteles iti trebuie si o a doua placa de sunet pentru a monitoriza in casti piesele ce urmeaza.
Altii cer bani frumosi pentru informatiile astea,vorba aia, informatia e un bun ca oricare altul si are o valoare de piata, asa ca, la munca bre.
Avantajele imediate ale acestei solutii sint stocarea intregului catalog de piese in PC fara a cheltui pe arderea pe blank-uri,usurinta in a gasi piesele,analizarea piesei pentru aflarea BPM(beat per minute - una din caracteristicile importante in procesul de mix),automatizarea procesului de mix (isi aduce singur programul piesa la acelasi BPM pentru trecere,tu intre timp doar faci corectiile de sunet),inregistrarea live a ceea ce faci tu acolo pentru mixurile promo.
Dezavantaje evidente:stai cu capul in monitor,apesi taste de te saturi,si trebuie sa te cari tot timpul cu utilajul dupa tine pentru ca acolo ai tu tot stocat,si implicit lipsa farmecului de a misca butoane.
Deci investie:bani pentru un laptop bun cu spatiu de stocare mare dotat cu 2 placi de sunet,castile de rigoare,programul in sine pe care e bine sail ai cu licenta in caz ca te ia careva la intrebari.
Varianta ar fi un controller de mp3,adica o consola ce are toate comenzile unui cd-player dublu ce este conectat la acelasi laptop de mai sus.Exista o sumedenie acum pe piata, nu ma mai apuc sa dau nume acuma,cu costuri relativ medii,un hibirid destul de satisfacator pentru a te obisnui sa pui pe clasicul sistem de club.
Aici mai exista o alta tipologie de controler:un adaptor extern conectat la USB pnetru sunet si mp3,ce este la rindul lui comandat de 2 cd pe care este inregistrat un sunet ce inlocuieste piesa.
Controlerul executa dupa variatiile sunetului inregistrat ,tot ceea ce faci tu pe cd-playerul clasic, dar folosind mp3-ul din calculator.E interesant pentru ca inlocuieste stocarea pe cd si iti da libertatea ca toate efectele ce le faceai in program ,sa le folosesti la mixerul clasic de club.
E si asta o varianta relativ medie ca si costuri ,insa,iar trebuie sa te tirii dupa tine cu laptop,cabluri si alte chestii.Dar te apropii din ce in ce mai mult de clasic.
Exista chiar si varianta:vinyluri cu acelasi sunet,in loc sa folosesti acele cd-uri standard de control, pentru a putea folosi pick-up-uri.
Ultima gaselnita in domeniu,e acel controler mini despre care am scris anul trecut in un post pe celalta pagina a mea(Downloads)la rubrica utile,pe care as vrea s ao testez cindva.
Si ajungem la clasicele configuratii de club, 2 cd-playere sau pick-up-uri,mixer,amplificatoare,monitor,sateliti si basi, optional procesoare de sunet,diverse dispozitive de efecte si alte briz-briz-uri.
Costisitor ca investitie pentru acasa, insa,placerea de a mixa este maxima,mai ales cind poti stapini puzderia de butoane pe care le ai de controlat.
Daca esti o fire total atehinca iti recomand una din variantele de mai sus,caci ai altfel toate sansele sa te faci de ris cind mergi prin cluburi si te uiti ca vitelul la poarta noua cind vezi alte scule decit cele cu care esti obsinuit.(si am vazut destui la viata mea,hehehhe!)
Principiul de functionare e acelasi ca si ordinea de folosire a butoanelor ,insa asta cere sa fii informat la zi cu tot ce exista in domeniu, si fii convins ca sint multe marci de prestigiu ce au tot felul de gaselnite minore ce te pun in dificultate.
Ce recomand eu:Pioneer.
De ce?usor de lucrat,sunet cald,plin,comenzi fine si fiabile,procent mare de raspindire pe piata,preturi rezonabile.
Binenteles,si aici sint sumedenie de variante,functie de muzica pe care o pui,fiecare avind tipologia ei de trecere de la o piesa la alta cu cerinte tehnice diferite.
Cam atit pentru azi.Capitolul urmator probabil va fi despre tehnici de mixare.