Prea multa informatie ucide

Written on 23:34 by Constantin Manoliu aka Huck

De vreo saptamina incoace,am avut parte de tot felul de discutii care mai de care mai ciudata sa zicem,dupa diversitatea subiectelor si a partenerilor de discutii.
Miercurea trecuta am dialogat cu o tinara domnisoara ,la inceput pe teme relativ comune ca sa adincim discutia intr-o confesiune ,mai mult din partea ei,ce ma duce cu gindul ca ar fi trebuit sa ma fac preot,caci prea ascult spovedanii .Si nu as zice ca nu imi place,mai ales ca primesc pe tava oarecum gratis, informatii valoroase ce ma ajuta sa caracterizez oamenii, ce in alte conditii nu cred ca as avea acces la ele.
Apoi dupa vreo 2 zile ,iar din o discutie neutra ,am deraiat in studii comportamentale ,calatorind prin locatiile noi din Iasi ,continuata luni in particular cu un bun prieten si sfirsita aseara cu niste polemici udate de o bere.
Toate aceste discutii ,au fost cumva o picatura ce a umplut un pahar in care se inecau de zor ceva ginduri brute de multa vreme.
Prea multa informatie ucide, ar fi o concluzie ,nu chiar finala ,trebuind cumva sa mai lucrez la argumentare.
Luate in parte ,discutiile si comportamentele analizate par a nu avea o legatura directa, participantii fiind pe diverse baricade ,dar undeva in esenta ideea primordiala e aceeasi.
Ca de obicei , nu ma pot opri sa nu asociez caracterele cu educatia, ce o consider un motor al formarii umane si al unei societati sanatoase.
Nu ma consider a fi un erudit ori vreo somitate intelectuala, dar am incercat tot timpul sa imi cunosc limitele ca sa le pot depasi invatind ceva nou in permanenta, sa filtrez informatia primita, astfel incit ce se decanteaza in urma rationamentelor intelectuale ,sa contribuie cu plus valoare.Cred despre mine ca sint un om normal din punct de vedere al educatiei,poate putin peste medie,asa cum ma astept sa fie si ceilalti din jurul meu.
Comparativ cu ceea ce intilnesc acum , constat ca educatia primara primita in anii de scoala, si ma refer aici la cei de liceu ,cind mintea ta e avida de informatii, a avut un rol important in a-mi dezvolta capacitatea de acceptare si intelegere a ceea ce primesc.
Cum pe vremea comunista ,privatiunea de informatie era maxima, ceea ce imi furniza sistemul de invatamint era de o valoare inestimabila.Toate acestea le completam prin vizitele saptaminale la biblioteca ,al carui abonat am fost in permanenta aproape mai bine de 7 ani,digerind cuvinte pe piine in cautarea de raspunsuri existentiale .(imi aduc aminte cu placere de d-na profesoara de limba romana Mungiu ,da, mama tinarului regizor Mungiu cel premiat,ce in clasele 7-8 ma punea sa dau lista cu lecturi de vacanta colegilor mei ,cumva un fel de recunoastere acum pentru mine si pentru care ii multumesc din suflet)
Astazi totul devine mult mai simplu datorita atitor canale de informare, destul de prietenoase si accesibile mentionind doar doua internetul si televiziunea.
Ai putea dupa ce inveti sa scrii si sa citesti, sa stai bine mersi acasa si sa iti continui educatia accesind CU CAP aceste doua canale mentionate mai sus.Si la televiziune ma refer la posturile educationale Discovery si tot restul de gen.
Insa se pare ca e degeaba.
Cu stupoare constat,ca, de fapt ,refuzul educatiei primare sau acceptarea ei in niste limite execrabile ,si aici ma refer la acea educatie care iti creeaza si iti slefuieste filtrele informationale,nu duce decit la formarea unor intelecte gen burete ce absorb orice si oricum fara vreo bariera.
Astfel ,libertatea de a alege, prin lipsa acestor filtre se transforma,precum mutatiile genetice, in tacere si necunostinta de cauza intr-un ucigas de intelecte si sisteme sociale.
PREA MULTA INFORMATIE ATUNCI CIND NU AI CU CE SA O ANALIZEZI UCIDE.
Nepasarea fata de mii de ani de evolutie culturala ,intelectuala, etc devine in acest caz si mai coplesitoare, un fel de negare a radacinilor,desi ar trebui sa gindesti ca tot confortul de orice natura de care ai parte acum e rezultat al acestora.
Purtam printre altele o discutie legata de gramatica limbii romane si nu numai, de acceptarea de neologisme aproape involuntare, de inventarea de cuvinte ,fapte ce le reneg poate involuntar.
Dar sint cuvinte ce exprima bine situatii sociale.
Asa ca nu ma mai mira :
manelizarea,cocalarizarea,pitzipongereala,becalizarea,columbeni-zarea,
vanghelini-zarea,zavorani-zarea,vadimi-zarea,marko-belizarea,andreiesan-izarea,
plugari-zarea,protv-rizarea,antene-rizarea,hi5-zarea si multe alte asemenea.
Iaca am comis-o si eu in ale gramaticii.
Si de aici e doar putin la Traieste clipa ! un principiu de viata bine infipt si solidificat in constiinta actuala.
Dar asta e alt subiect.Poate urmatorul.
Later edit.
Domnule ministru al Educatiei si Invatamintului cred ca ar trebui sa tipariti pe manualele scolare un avertisment:
PREA MULTA EDUCATIE PRIN INFORMATIE POATE UCIDE!!!

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

1 Comment

  1. Unknown |

    Informatia pura (obiectiva) nu exista deoarece este mereu transmisa de cineva sau culeasa de noi dar doar dintr'o anumita lumina si lasand o urma sau semnatura. Filtrele amintite de dumneavoastra va fac sa vedeti doar ceea ce doriti dvs dar oare nu e mai ok sa nu filtrezi nimic si sa'ti faci singur o parere despre tot ? Vad ca va considerati mai inteligent peste medie(si eu tot asa va consider pe baza a ceea ce am citit) numai datorita dorintei dumneavoastra de a cunoaste si blamati anumite categorii sociale ca nu va impartasesc dorinta si valorile. Ideea e ca poate dorinta si pofta de cunoastere v.a fost insuflata datorita altor factori ce nu.i puteti controla precum locul nasterii , valorile parintilor, educatia primita , situatie financiara etc . Prin categorisirea dumneavoastra barbara a manelarilor , pitipoancelor etc eu v.as putea la fel categorisi incuiat la minte deoarece vedeti numai superificial situatia si nu in ansamblu. In orice dorim sa explicam sau sa facem ,intotdeauna vrem sa ne impunem convingerile precum altii cred ca BOR indoctrineaza . Exista un public tinta pentru orice informatie . Filtrele dvs filtreaza si cunoasterea.

     

Trimiteți un comentariu